Regler och riktlinjer

TRIVSELREGLER för Brf Thingvellir  

För vår gemensamma trivsel var vänlig respektera nedanstående regler:

§ Lägenhet och tillhörande utrymmen ska brukas med aktsamhet.

§ Föreningen godkänner ett delat ägarskap mellan tex föräldrar och barn där minst 10% ägandeskap gäller för den boende.

§ Skador som uppstått i lägenhet eller tillhörande utrymmen och som bostadsrättsföreningen ansvarar för, ska anmälas till styrelsen.

§ Anmäl omedelbart om ohyra förekommer i lägenheten. Lägenheten ska då hållas tillgänglig för inspektion och eventuella åtgärder.

§ Var sparsam med vattnet och stäng kranar ordentligt.

§ Spola inte ned föremål som kan orsaka stopp eller är miljöfarliga i toaletten.

§ Det är inte tillåtet att lämna löst avfall i soprummet. Det som inte kan sorteras får man själv åka till miljöstationen med.

§ Din bostad ska vara utrustad med brandvarnare.

§ Visa hänsyn genom att sänka ljudnivån och undvika störande aktiviteter mellan 22.00 och 07.00, undantaget fredag kväll till söndag morgon och övriga helgdagar då nattro gäller mellan 23-08. Ljudmässig hänsyn gäller givetvis hela dygnet men är särskilt viktigt att beakta under denna tid. Ska du ha fest? Anslå datumet i god tid så ger du dina grannar möjlighet att planera samtidigt som det ökar acceptansen.

§ Ägare till husdjur ansvarar för att djuren inte för oljud eller förorenar i huset eller dess närhet.

§ Det är förbjudet med bollspel, såsom fotboll, basket och handboll, inne på våra gårdar. Det är av hänsyn till folk som bor i området (högt ljud)  och att något kan gå sönder inne på gården. Däremot tillåtet med ”boll-lek”, dvs. då de allra minsta barnen försiktigt leker med boll.

§ Ordningsföreskrifterna gäller inte bara för föreningens medlemmar utan gäller för alla som vistas i föreningens fastigheter.

 

Tvättstuga:

§ Du kan endast boka 1 tid åt gången då bokningen ska ske med låscylindern, dvs. intryckta papperstussar och dylikt gäller ej som bokning.

§ Det är inte tillåtet att börja tvätta under någon annans tvättid utan att först fråga den som bokat tiden om lov. Du får heller inte plocka ner andras tvätt, så länge föregående har sin bokade tvättid.

§ Förskjuten torktid med 30 minuter. Detta innebär att din del av tvättstugan ska vara STÄDAD enligt gällande reglemente när nästa tvättpass startar, men du har rätt att låta tvätten hänga kvar på tork en halvtimme in i nästa bokade tvätt-tid. Information om detta finns också på plats i tvättstugan.  

§ Mattor och annan grovtvätt ska tvättas i den större grovtvättmaskinen. Undvik helt att tvätta mattor i de mindre maskinerna då det finns risk att dessa maskiner går sönder. 

§ Vår tvättstuga är vår gemensamma egendom. Låt oss hålla den så fråsch och fin som möjligt. Efter varje tvättpass ska man alltid städa efter sig. Detta innebär att 

  • Torka av maskinerna. Se till att inget tvättmedel finns kvar i tvättmedelsfacken
  • Sopa och svabba golvet, även i torkrummet
  • Ta bort luddet ur torktumlaren
  • Torka av ytor som man använt. 

§ Tvättar du tex djurfiltar eller liknande som släpper ifrån sig mycket hår, torka ur maskinen invändigt och kör en tom tvättmaskin innan du lämnar den.

§ Det är inte tillåtet att färga textilier i tvättstugans maskiner.

§ Ansvar - om någon orsakar skada i tvättstugan är det upp till bostadsrättsföreningens styrelse att avgöra om medlemmen blir betalningsskyldig eller inte.

 

UTEMILJÖ Regler och riktlinjer

§ Uteplatsen (fram- och baksida) räknas som en del av lägenheten och för ändringar gäller reglerna i bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Bostadsrättshavaren kan i stor utsträckning själv styra över hur uteplatsen är ordnad med planteringar, möbler och liknande, men är skyldig att hålla uteplatsen i gott skick och följa gällande byggföreskrifter.

Om bostadsrättshavaren önskar genomföra ett mer omfattande ingrepp t ex bygga staket eller lägga markplattor ombeds bostadsrättshavaren först kontakta styrelsen så att styrelsen kan informera om ev begräsningar eller riktlinjer, uteplatserna ska inte i för stor gran avvika från närliggande uteplatser för att bibehålla en enhetlig karaktär.  Om de ändringar som bostadsrättshavaren utför orsakar problem för föreningen eller andra medlemmar har föreningen rätt att begära att vederbörande vidtar rättelse.

§ Förrådens panel och plank som skiljer tomterna åt och som tillhör föreningen, ska vara ljusgrå enligt fastställd kulört (UF-204 BRF TINGVELIR).  Bostadsrättshavaren får gärna måla om eller bättra på färgen. Föreningen bekostar färg och brukar ha färg på lager.

Övriga plank och staket som inte tillhör föreningen, är bostadsrättshavaren skyldig att hålla i gott skick. Bostadsrättshavaren uppmanas använda de färger som redan förekommer i föreningen, företrädesvis den ljusa grå nyansen (UF-204 BRF TINGVELIR) eller den röda (se ytterdörr, RAL 3010-röd). Plank ska ha stående panel.

§ Ytterdörrar ansvarar bostadsrättshavaren för. Ev byte av ytterdörr sker på bostadsrättshavarens bekostnad. Dörrens utsida ska alltid vara röd (RAL 3010-röd)

§ Fönster ska hållas i gott skick och det är bostadsrättshavarens ansvar. Färg och utformning är fastställda i det ursprungliga bygglovet och inga ändringar får göras utan tillstånd.

§ Markiser får på egen bekostnad sättas upp ovanför fönster på nedre och övre plan. Bostadsrättshavaren ansvarar för att markiserna hålls i gott skick.

Montering och installation måste utföras av fackperson. Bostadsrättshavaren ansvarar för alla typer av skador på all egendom och personer som markisen eventuellt orsakar och för kostnader som detta kan medföra.

Nya markiser ska vara enfärgade. Färgen ska samspela med byggnadens övriga färger t ex grå. Kassetten som skyddar den inrullade markisen, liksom vik-armarna och ev. skyddande plåttak, ska vara svarta. Se t ex bostad nr 110 med markiser mot Reykjaviksgatan. Markisen bör helst vara utan kappa. Då kappan kan skapa störande ljud också för grannar. På nya markiser brukar kappan enkelt kunna tas bort, permanent eller bara tillfälligt.

Bostadsrättshavaren är skyldig att efter begäran från föreningen montera bort och i förekommande fall åter montera markisen om detta krävs för att föreningen skall kunna utföra underhåll eller ombyggnad av huset. Bostadsrättshavaren svarar för kostnaden för i detta sammanhang nödvändiga åtgärder. Detsamma gäller om markisen måste nedtas till följd av myndighets beslut eller annan omständighet över vilken föreningen inte råder.

§ Buskar, träd och häckar runt bostaden sköts av bostadsrättshavaren. Höjden på häcken skall inte överskrida 1,5 meter. Extra viktigt är att hålla nere växtligheten i hörn och vid in- och utfarter från området för att inte skymma sikten, här får höjden vara max 80cm. Inga träd ska planteras för nära fastighetens väggar. Rotsystem och grenar kan ge skada på byggnader.

För att undvika skador på fasad och tak ska växtlighet och spaljéer på husfasaden undvikas. Växter ska inte heller täcka lampor.

§ Parabolantenn ska inte finnas.

§ Utebelysning utanför ytterdörren och på uteplatsen ska passa in med övrig belysning i området och inte vara bländande för grannar.

§ Badtunna/Spabad

  • Fylla badtunna/spabad: Du får fylla din badtunna/spabad med kallvatten max 4 ggr per år. Om det råder bevattningsförbud tänk på att följa dessa direktiv. Se till att slangen är över vattenytan under hela påfyllningen, detta för att undvika baksug.
  • Avklorering: Innan badtunnan/spabadet som innehåller klor ska tömmas ska vattnet avkloreras. Avklorering kan göras på två sätt:
    • Genom att låta vattnet stå ute i solen några dagar så att allt fritt klor förbrukas.
    • Genom att tillsätta någon av kemikalierna natriumsulfit eller natriumtiosulfat.
  • Tömma badtunna/spabad: När badtunnan/spabadet ska tömmas efter avklorering ska detta göras till närmaste dagvattenbrunn. Det är inte ett alternativ att leda vattnet till avloppsnätet eller det enskilda avloppet, till exempel via bostadens golvbrunn, WC, badkar, kök eller motsvarande. Poolvattnet är betydligt renare än avloppsvattnet som leds till reningsverken. Om poolvattnet hamnar i avloppsvattnet så förorenas det i onödan och kommer att föra med sig oönskade ämnen som fosfor och kväve ut i närmaste vattendrag Fyrisån, Mälaren och Östersjön. Det är inte heller ett alternativ att låta vattnet infiltrera i gräsmattan när det är stora mängder vatten i och med risken för vattenskada på fastigheterna.
  • Skydd för badtunnan/spabad: Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. Lämplig skyddsanordning kan vara:
    • Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.
    • En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.
  • Se även: Pool - Boverket och Tömning av pooler | Uppsala vatten

 

INNEMILJÖ Regler och riktlinjer

Bostadsrättshavaren är underhållsskyldig för bostadens inre. Bostadsrättshavaren har en relativt stor rätt att själv göra ändringar inne i lägenheten men styrelsens tillstånd krävs vid ingrepp på bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, eller vatten samt annan väsentlig förändring. Se föreningens stadgar.

Detta innebär att en bostadsrättshavare inte kan t.ex. ta upp en dörr i en bärande vägg utan att först fråga styrelsen. Bostadsrättshavaren får inte heller flytta kök eller badrum, eftersom detta förutsätter ändrade ledningsdragningar. Även borttagande av ett element med vattenburen värme, eller att ett sådant ersätts med vattenburen golvvärme kräver styrelsens tillstånd.

§ Kulverten under köksgolvet (i klädkammaren för tvårummare) måste vara fortsatt lättåtkomlig, så att fackperson obehindrat kan undersöka och utföra arbeten där. I normalfallet står en utdragbar spis på luckan.

§ Köksfläkten måste vara av typen spiskåpa (med spjäll och utan inbyggd motor) eller alliance-fläkt (som ”samverkar” med husets centrala ventilationssystem). Sistnämnda måste installeras av fackperson för att säkerställa att det centrala ventilationssystemet inte påverkas.

§ El får endast ändras av fackperson efter att styrelsen informerats.

§ Fiber (kabel och tillhörande utrustning) får inte flyttas eller ändras av bostadsrättshavaren.